Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin Irak Federal Mahkemesinin "anayasaya aykırı" kararı aldığı referandumu iptal etmesi gerekirdi.
Bu referandumla bölge halkının çıkarları korunamayacaktır. Türkiye’nin Irak ve Suriye ile ilgili yaklaşımları, toprak bütünlüğünün korunması temelindedir.
Referandum ile, sonuçundan bağımsız bir biçimde , sonuç ne yönde olursa olsun, bölgedeki istikrarsızlık artacaktır. Kürt halkının bölgede bugüne kadar elde ettiği faydaları kaybedeceği de açıkça görülmekte iken referandumla bölgede parçalanmaların artacağı öngörülmektedir. Sözde bağımsızlık referandumunun bölge dışındaki aktörlerin çıkarlarına hizmet edeceği bilinmelidir.Bağımsızlık Referandumu bölgede bağımlılığı arttıracak potansiyeldedir.
Referandumun “ciddi sonuçlar doğuracağı” hususunda Türkiye ve ABD ortak bildiri yayınlayarak durumun kabul edilemez olduğunu vurgulamıştır.
Diğer yandan, Milli Savunma Bakanı
Canikli, “Ülkemizin güneyinde bu şekilde bir siyasi oluşumun ayakta kalma şansı yoktur. Türkiye böyle bir oluşuma da müsaade etmeyecektir” ve “Böyle bir referandumdan en büyük acıyı Kuzey Irak’taki Kürt kardeşlerimiz çekecektir. Bu bölgede hiçbir yerde demografik etnik ve mezhepsel değişiklik yapılmamalıdır” diyerek Türkiye’nin Kuzey Irak referandumuna bakışını dile getirmiştir.
Bölgenin coğrafi sınırlarının yeniden şekillendirilmeye çalışıldığı, kuzey ırakta Kürtler üzerinden yürütülen bu referandum oyunu ve devamında yaşanacak bölgedeki istikrarsızlık ile güvenlik tehdidinin Türkiye’yi de kapsadığı görülmektedir.
Ülkemizin ve Bölgenin güven ve istikrarı için TSK’ya sınır ötesi harekat izni veren tezkere TBMM tarafından kabul edilmiştir.
Etkin diplomasi yürütülmesi ve sonuçlarının Ülkemize hayırlı olması en temel arzumuzdur.