TÜRK KADINLARINA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI TANINMASININ 89. YILI

Türkiye’de kadınların Seçme ve Seçilme hakkı kazanımı 3 Nisan 1930 tarihinde Türkiye’de kadınlara ilk kez belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı verilmesi ile başladı.

Mecliste kabul edilen Belediye Kanunu, 18 yaşından itibaren kadınlara belediye seçimlerinde oy hakkı tanırken, seçilebilme hakkını da getiriyordu.

Mustafa Kemal Atatürk bu hakkı Türk kadınlarına birçok medeni toplumlardan önce hediye etmiştir. Türkiye Cumhuriyetinin ilk yıllarında 1926 ve 1934 yılları arasında gerçekleştirilen Atatürk devrimlerinin bir kısmı kadınların sosyal ve kültürel alanlarda eğitim, hukuk, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette eşit haklara sahip olmasını hedeflemiştir. Belediye seçimlerinde seçme ve aday olma hakkı 3 Nisan 1930 da Belediye kanununun kabul edilmesiyle,1933’de çıkarılan köy kanunu ile muhtar seçme ve köy heyetine seçilme 5 Aralık 1934’de Anayasada yapılan bir değişiklikle de Milletvekili seçme seçilme hakları tanınmıştır.

Uluslararası Kadın Hakları Derneği Romanya Temsilcisi Aleksandrine Cantacuzene bir konuşmasında Atatürk ve Türk Kadınları hakkında şöyle söz ediyordu:  “Dünyada yeni bir dönem başlatan Atatürk, Türk kadınına verdiği haklarla anayı hak ettiği yüksekliğe eriştirdi. Batı’ya verdiği bu dersin unutulması mümkün değildir.

Türk Kadınlarının Seçme ve Seçilme haklarını kazanışlarının 89. Yılını kutlar. Saygılarımı Sunarım.

Toplumsal Diriliş Hareketi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Bilal Ulusan

Author: Toplumsal Dirilis

Share This Post On

Submit a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir